39 fullgångna graviditetsveckor

Hej
Ja idag är det ju torsdag igen & det betyder ju att ännu en ny graviditetsvecka påbörjats. Idag är det bara 7 dagar kvar innan våran lilla tös är beräknad att komma & det känns helt sjukt att säga att det är 1 vecka kvar nu. Åh vad vi ser fram emot att förlossningen ska starta & att vi ska få se henne =)

Denna veckas info:

En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån.

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Du behöver sannolikt inte vara särskilt orolig att detta ska hända dig. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (du kan däremot märka att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att ta det lugnt om detta sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringa BVC eller läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång, eller eventuellt igångsättning.

Vad gör du om veckan går och ingen bebis kommer? Inget att vara orolig för. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum och man väntar i allmänhet minst två veckor innan man bedömer dig som överburen.

(Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer)

Infon kommer HÄRIFRÅN

Info från boken Gravid vecka för vecka av Gitte Dencker: Vid den här veckan brukar nu SF-måttet ligga mellan 33-37cm.

Egen info: Ja nu är det verkligen nära kan man säga. Hon skulle kunna komma vilken dag som helst & jag känner mig otroligt rastlös hela tiden. Vill hitta på saker varje dag & helst saker som har med henmet att göra. Idag ska jag ta tag i en massa bakning om Lilly mår bättre & senare blir det ju även den obligatoriska torsdagsstädningen. Sen var vi ju till BM igår & då låg ju mitt SF-mått på det minsta enligt boken vi har här hemma. Kan inte förstå att det kan vara så otroligt stor skillnad på dessa 2 graviditeter. Denna gång har jag bara gått upp 5 kg & ligger på den minsta kurvan medans Lillys var på den mittersta kurvan & uppgången där var 14 kg.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Du som skriver heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Design by Sanne Holling